Intreprinderea si comertul pe internet

In cadrul oricarei organizatii, este foarte necesara forma de comunicare, pentru a spori astfel productivitatea muncii si spiritul de echipa. De aceea, realizarea unui mijloc de comunicare intre indivi devine foarte important si eficient in acelasi timp. Cresterea internetului si a intraneturilor, ca un mijloc de desfasurare a aplicatiilor reprezinta una din cele mai dramatice schimbari din istoria calculatoarelor. Piata de servicii din aceasta zona creste de la 0 pana la 1 bilion de dolari in doar cativa ani, in concordanta cu cercetarile realizate de zona research, redwood city. Navigarea pe net reprezinta o mare platforma de distribuire a documentelor. Aduce de asemenea multe beneficii. In anul 1997 meta group a trecut in revista 55 de companii, majoritatea din ele luate din topul 200 fortune al companiilor, si arata ca intraneturile facilitau recuperarea investitiei cu o valoare medie de 38 %.

Reteaua internet, web-ul, comertul electronic reprezinta adevarate provocari pentru mediul afacerilor. Specialisti in domeniul tehnologiei informationale (douglas aldrich, vicepresedinte si director in tehnologia informatiei globale la at.kearney, firma de consultanta in management), considera ca in cadrul organizatiilor nu a fost dezvoltata deocamdata o cultura care sa asigure exploatarea oportunitatilor oferite de aceste tehnologii la nivel maxim. Majoritatea companiilor sunt convinse ca alinierea la internet nu inseamna mai mult decat un site web prin care isi vand produsele si isi prezinta informatiile. Asadar, ele aplica o "pojghita" subtire de tehnologie informationala orientata spre client peste o organizare si o mentalitate in afaceri invechita. De fapt tehnologiile bazate pe internet trebuiesc folosite in schimbarea mediului de organizare al companiilor, in legaturile cu clientii, furnizorii, partenerii si angajatii. Companiile sufera un proces de transformare devenind organizatii bazate pe valoare. Cu toate ca internetul are multe unelte de navigare si transfer al datelor intre servere, utilizarea programelor de navigare pentru accesul la informatii este in crestere, si acest lucru a cauzat aceste schimbari in groupware.

Programe de navigare cum ar fi nescape navigator, microsoft explorer sau modzilla firefox furnizeaza o metoda usoara pentru accesul la fisiere web stocate pe anumite servere. Dezvoltarea spectaculoasa a internetului a antrenat accelerarea dezvoltarii schimburilor electronice inter-intreprinderi facilitand in acelasi timp si expansiunea lor in cadrul intreprinderilor mici si mijlocii. Utilizarea comertului electronic va oferi intreprinderilor oportunitati de colaborare intr-o maniera mai directa cu alte intreprinderi in scopul comercializarii bunurilor si informatiilor si, de asemenea, pentru producerea efectiva a bunurilor. Principala problema a internetului este securitatea. Internetul nu a fost initial conceput pentru a asigura o siguranta a informatiei de-a lungul retelei, pe parcursul ei dintre servere. Exista cateva "magazine" pe web, care folosesc programe special pentru tranzactii, care ar trebui sa asigure securitatea comunicarii dintre client s magazinul on-line. Cum aceste programe sunt gratuite, in general, nu reprezinta o problema pentru hackeri sau crackeri sa le dezasambleze si sa vada pe baza carui algoritm de criptare functioneaza.

Cei nespecializati incearca pur si simplu prin verificarea tuturor parolelor. Conform statisticilor, firmele care folosesc vanzarea pe internet (inclusive bancile) inregistreaza intre 2 si 10% pierderi din cifra totala de afaceri, din cauza cracker-ilor si hacker-ilor. O tranzactie din 10 este facuta de un hacker, care ia marfa si fuge; folosind datele de pe o carte de credit reala sau modificand aceste date, cu ajutorul unui generator de carti de credit. Firmele care nu verifica on-line cartea de credit sunt cele mai afectate de aceasta ultima metoda. Comertul electronic este un concept foarte general si exista de foarte mult timp. O incercare de definire extrem de simpla ar suna in felul urmator: comertul electronic presupune vanzarea bunurilor si serviciilor cu ajutorul calculatoarelor si telecomunicatiilor. Altfel spus, in cadrul comertului electronic, tranzactiile sau toate aspectele relatiei vanzator cumparator imbraca forma electronica si se face pe suport electronic.

R. kolakota si whinston defineste comertul electronic ca fiind "o metoda moderna de afaceri, care se adreseaza nevoilor firmelor, pietelor si clientilor prin reducerea costurilor concomitent cu imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor, precum si cresterea vitezei de oferire a acestora". Potrivit opiniei celor doi autori, comertul electronic presupune cumpararea si vanzarea informatiilor, produselor si serviciilor prin intermediul retelelor de calculatoare, care formeaza asa numita autostrada informationala. Chiar daca definitiile comertului electronic difera, totusi au un element comun: efectuarea de tranzactii intr-un mediu economic si obtinerea de avantaje de catre toti partenerii de afaceri, imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor, precum si cresterea vitezei de realizare a tranzactiilor comerciale. Dintre principalele avantaje ale comertului electronic pot fi enumerate: cooperarea intre grupurile participante la tranzactiile comerciale este mult mai usor de realizat; eliminarea unor restrictii fizice de comunicare intre partenerii de afaceri; un serviciu mult mai eficient si mult mai eficace oferit clientilor; reducerea costului achizitiilor; costuri de desfacere si ale activitatii de marketing mult mai reduse; noi oportunitati de desfacere a produselor. In comertul din romania au avut loc si importante modificari structurale, prin dezvoltarea de noi structuri logistice adaptate la cerintele actuale ale pietei si s-au implementat si dezvoltat noi tehnici de marketing. Conform celor mai noi statistici din romania, exista peste 100.000 de magazine, astfel tara noastra detinand pozitia de lider in europa in privinta numarului de magazine la mia de locuitori. Figura 11 releva un exemplu clasic de comert electronic, realizat de firma diverta din romania.

Prin accesarea site-ului web, respectiv www.dol.ro, se poate intra intr-un magazin virtual, de unde clientii pot cumpara diferite produse, fara a se mai deplasa personal, sau fara sa mai fie nevoiti sa caute in alte magazine din oras. Clientul are posibilitatea sa caute produsul dupa diferite criterii, iar daca a acesta fost gasit, poate fi achizitionat intr-un timp foarte scurt de la sediul firmei din orasul in care se va face livrarea, binenteles dupa completarea datelor personale tot mai multe companii de renume international sunt interesate de potentialul pietei din romania. Comerciantii cu amanuntul din germania si Austria au beneficiat de avantajul apropierii de pietele est - europene si au intrat primii pe piata, dobandind un avantaj temporar fata de alti competitori. Cea mai puternica dezvoltare pe segmentul cash&carry a avut-o grupul metro , care a intrat pe piata la inceputul anului 1996 si detine in prezent 21 magazine. Fiecare magazin metro reprezinta o investitie de circa 15 milioane de euro, pe o suprafata de vanzare intre 6500 si 10.000 de metri patrati si aproximativ 350 de angajati per magazin. In anul 2004 lantul metro cash & carry a inregistrat o cifra de afaceri de 800 milioane euro , fiind a doua companie ca marime, dupa acest criteriu, din romania. Metro detine doua magazine in brasov si alte 12 magazine in tara, astfel: timisoara, cluj, constanta, bacau, iasi, craiova, baia mare, galati, ploiesti, oradea, sibiu, suceava, pitesti, tg.

Mures si ultimul deschis la constanta.