Iti atrag luarea aminte ca poti sa torni si sa iei tiparul unui om intreg

Im care se arata cum se poate lua tiparul unui nud intreg de barbat sau de femeie, sau unui animal, si a-l turna apoi in metal. Sa stii ca metoda de mai sus se poate urma cu si mai mare maestrie, si-ti atrag luarea-aminte ca poti sa torni si sa iei tiparul unui om intreg, asa cum se gasesc din timpurile vechi multe si frumoase figuri nude. Mestesugul tau va fi — de vrei sa iei tiparul unui nud intreg de barbat sau de femeie —, de a-l pune mai intai sa stea in picioare pe fundul unei lazi, care va trebui sa fie facuta de inaltimea omului, pana la barbie; si fa ca lada aceasta sa se imbuce, sau sa se dezimbuce ne una din parti, la mijloc, iar ne cealalta, in lungime. Spune apoi mesterului sa-ti faca o lama de arama, foarte subtire, care sa mearga de la mijlocul umarului — incepind de la ureche — pana in fundul lazii; si incercuie usor cu ea, fara a rani cumva carnea nudului, apropiindu-te de el doar cat grosimea unei sfori. Lama aceasta sa fie batuta in cuie pe marginea unde se imbuca lada. Si-n felul acesta bate in cuie patru bucati de lama, care sa ajunga a se impreuna, asa cum vor face marginile lazii. Apoi, unge cu ulei nudul: pune-l drept in lada aceasta; framanta o buna cantitate de ipsos, cu apa caldicica; si sa ai un ajutor, ca tu sa umpli partea din fata a omului, iar ajutorul tau sa umple partea din spate, pentru ca in acelasi timp lada sa se umple pana ce acopera gi-tul.

Cit priveste fata, poti s-o faci aparte, dupa cum ti-am arata mai inainte. Lasa sa stea linistit ipsosul acesta, pana se intareste bine. Apoi, deschide, dezimbuca lada, si pune diferite lucruri si dalti intre marginile lazii si lamele de arama sau de fier pe care le-ai facut; si desfa-o la fel cum ai face cu o nuca, tinand de o parte si de alta bucatile lazii si tiparului. Si, cu bagare de seama, scoate afara nudul; spala-l repede cu apa curata, deoarece i se va fi colorat carnea ca trandafirul. Si, in acelasi fel cum ai umplut fata, poti sa torni in Orice metal vei vrea forma aceasta sau tiparul; dar te sfatuiesc sa folosesti ceara. De ce? Daca pasta se rupe cumva, nu raneste figura, si poti s-o scoti adaugand si dregind Orice lipsa din figura.

Dupa aceasta, poti sa adaugi capul si sa torni totul impreuna, intreaga faptura; adica, un brat, o mina, un picior, o gamba, o pasare, o vita, si Orice fel de animale, pesti, si altele de felul acestora. Dar trebuie sa fie morti, deoarece nu au nici simturile naturale, nici taria de a sta linistiti si nemiscati.

* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977