Locul mumiei faraonului n a fost ales la intamplare

Termenul "aparat de emisie-receptie" din titlul acestui subcapitol ar ramane atunci o simpla figura de stil? Nu tocmai. El a fost folosit pentru a sugera o anume analogie posibila cu modul in care oamenii comunica intre ei si dincolo de cuvinte, cu modul in care orbii pot dobindi, de pilda, o mai perfecta sau mai putin perfecta "vedere extraretiniana" •—• perceperea culorilor, a literelor, cu degetele. Termenul se refera, de asemenea, cu consecventa la ipoteza noii forme de energie temporar acceptata si de noi. Sa fie ea, oare, specific umana? Numele general de plasma contrazice posibilitatea oricarei specificitati. Dar numele era, si el, o simpla propunere.

Sa trecem in revista si alte fapte. Iata, de pilda, un brevet de inventie care se afla la biroul specializat din praga si poarta numarul 91 304. Descrierea inventiei cuprinde o imagine ca aceasta. Este deci vorba de o piramida care este important de mentionat respecta intocmai proportiile piramidelor egiptene. Aceasta este, insa, mult mai mica, inaltimea ei nedepasind 15 cm si este confectionata din carton. Ca si piramida lui keops, ea trebuie orientata pe directia nord-sud. Pe ,.

Podeaua" piramidei, la centru, se asaza o cutie de chibrituri (5,80 cm inaltime), iar pe cutie — o lama de ras. Ati ghicit cumva la ce foloseste inventia cu numarul 91 304? Exact pe locul in care in vestita piramida egipteana, "minune a lumii", era asezat faraonul, aici, in piramida modesta de carton, se afla o banala lama de ras. Se stie ca lamele de ras se pot reconditiona — lasate sa se "odihneasca" o vreme, ascutisul lor redevine eficient prin reasezarea cristalelor, deranjate prin folosire, in pozitia de la inceput. Ei bine, aceasta miniatura a piramidei lui keops determina lama sa-si "revina14 mult mai repede. Asemanarea celor doua figuri geometOrice se pare ca joaca un rol important. Detinatorul brevetului de inventie a pornit chiar de la unele observatii legate de celebra "minune a lumii".

Se pare ca nici locul mumiei faraonului n-a fost ales la intamplare. Este tocmai locul in oare procesul de descompunere este redus la minimum, obser-vindu-se, in schimb, o intensificare a procesului de mu-mi fiere (o precautie in plus pentru conservarea trupului defunctului?). Reproducindu-se piramida lui keops la dimensiuni mult reduse (un metru latura bazei) in locul corespunzator mumiei faraonului s-a asezat cadavrul unei pisici, respectindu-se, fireste, orientarea din figura precedenta. Rezultatul a fost ca, in timp, pisica nu s-a descompus, ci s-a mumifiat. Experienta a fost repetata cu diverse materii care in mod obisnuit aveau tendinta sa intre repede in putrefactie. Plasate in interiorul piramidei, pe locul cu pricina, ele s-au deshidratat pur si simplu, nu s-au alterat. Se poate presupune ca in piramida exista ceva care impiedica descompunerea substantelor organice?

Da, exista;. Dar nu ceva misterios supranatural. Detinatorul brevetului citat incearca urmatoarea explicatie: Orice continut limiteaza un volum, determina un spatiu avand forma sa. Intreaga evolutie — fizica, chimica, biologica — a materiei se produce intr-un spatiu ale carui insusiri variaza in functie de forma acestui spatiu. Cum se explica faptul? Nu se explica deocamdata. Se constata, insa, ca utilizind forme adecvate se pot accelera sau incetini procese banale.

O firma franceza breveteaza un aparat a carui forma particulara accelereaza fermentatia laptelui. Intr-o faimoasa braserie din praga, berea pilsner a inceput a fi servita in cani paralelipipedice. Dar a trebuit sa se revina repede la cele cilindrice, deoarece berea isi pierdea unele importante insusiri. In canada arhiteetii au construit un spital de psihiatrie cu incaperi trapezoidale si coridoare de forme neobisnuite. Geodele. Structurile sferice, piramidele influenteaza omul in bine; mai putin pozitiva ar fi, se pare, influenta jumatatilor de sfera asupra psihicului uman.

* Notă: Grosu, Eugenia - Tainele creierului uman, Editura Albatros, 1977