Lotus Domino cheia succesului pentru tehnologia comunicanta si colaborativa

"cand este vorba de excelenta, nu este suficient sa o cunosti, ci trebuie sa si incerci sa o posezi si sa o folosesti" spunea demult aristotel. Succesul pe care il dobandeste cineva este meritat si reprezinta rezultatul daruirii, viziunii, creativitatii, initiativei si al dorintei sale. Totusi, rareori reuseste cineva sa realizeze ceva maret fara ajutorul, sustinerea si incurajarea altor oameni - echipa care il sustine. Fiecare actor principal trebuie sa fie inconjurat de o echipa de calitate, care sa-l sustina, pentru a avea succes. Fiecare mare atlet trebuie sa joace alaturi de colegi plini de daruire si cu spirit de echipa, pentru a castiga campionatele. In acelasi fel, toti membri unei intreprinderi, ca sa aiba succes in tot ce si-au propus, vor trebuie sa lucreze in echipa, mai ales in momentele dificile. Dar pentru a colabora cu succes intr-o mare companie, este nevoie de un program colaborativ, care sa-i ajute pe indivizi sa comunice mult mai usor si in Orice moment al zilei.

Un astfel de program, este pachetul lotus notes, al companiei ibm. Scurta istorie. Pachetul lotus notes a fost scos pe piata inca din anul 1989. in acea vreme, lotus era initial un sistem de management pentru distribuire a documentelor. Serverele notes (acum se numesc domino servers) erau disponibile doar pe platforma os 2, si exista doar o singura interfata client care II lega pe toti utilizatorii finali, administrarea serverelor si mediile de dezvoltare laolalta. In ziua de azi, notes si domino sunt platforme independente, cu clienti si servere disponibile pe toate sistemele de operare. Serverele domino suporta de asemenea clienti web, iar clientii notes sunt servere independente. Puterea serverelor domino a crescut semnificativ si interfata client s-a impartit in trei clienti separati: client notes, client domino adminstrator, si clientul domino designer.

Clientul notes prezinta o structura asemanatoare de la o platforma la alta. Aplicatiile care constau dintr-o singura sau mai multe baze de date in notes, executa mai multe operatiuni simultan de la o platforma la alta. Cu alte cuvinte, ca developer, se poate crea o aplicatie care sa functioneze la fel de bine si pe as 400 cat si pe solaris. Mai important este faptul ca va arata aproape identic. Foarte putine sisteme de aplicatii dezvoltate se pot mandri cu acest tip de aplicatie care sa functioneze pe mai multe platforme. In plus, notes si domino pot executa multiple aplicatii. Cand utilizatorul intelege interfata client notes, invatarea unei noi aplicatii este foarte simpla.

Un utilizator nu trebuie sa invete la nesfarsit notes - ci numai noile aplicatii. Astfel reducerea costurilor cu training-urile, in timp pot acoperi cheltuielile initiale cu notes. De fiecare data cand o noua aplicatie este prezentata utilizatorului, acea persoana trebuie sa fie instruita in ceea ce priveste interfata si aplicatia propriu-zisa. De fiecare data cand un utilizator vrea sa schimbe aplicatia, va trebui sa lanseze un nou executabil. In notes, utilizatorul trebuie sa faca doar un dublu click pe diverse iconite din clientul notes.