Lotus Notes si lucrul in echipa

Lotus notes este un produs al companiei ibm si este considerat cel mai reprezentativ software pentru groupware. Printre concurentii sai cei mai reprezentativi se enumera groupwise al firmei novell, openmail al firmei hewllet packard si interoffice al firmei oracle. Ibm a fost una din firmele care au incercat sa vina in intampinarea necesitatilor de a lucra in echipa: distribuirea informatiei, transmiterea documentelor pe trasee impuse de tipul lor, controlul strict al versiunilor, posibilitati vaste de comunicare prin mesaje electronice, colectarea si sistematizarea rezultatelor muncii si multe altele. Lotus notes este binecunoscut pentru facilitatile sale deosebite in ceea ce priveste lucrul cu un numar mare de documente: organizare, sortare, cautare, controlul versiunilor, fluxul documentelor, replicare. Pentru a putea transforma notes intr-un server de aplicatii internet, ibm a elaborat domino. Pagina de intampinare aduce ca imbunatatiri fata de versiunea 65, un meniu putin imbunatatit, cu butoane de navigare sau butoane pentru insemnari. De asemenea, meniul reprezinta punctul de pornire spre celelalte componente lotus notes, cum ar fi calendar-ul, casuta postala sau jurnalul personal.

Figura numarul 41 ilustreaza pagina de intampinare lotus notes 7: aplicatiile lotus notes 7 Pe piata sunt disponibile foarte multe aplicatii groupware care au scopul de a ajuta angajatii unei organizatii sa lucreze ca o echipa. Aceste aplicatii combina instrumente de comunicare si colaborare intr-un singur pachet software, servicii de , forum, managementul documentelor, managementul proiectelor, brainstorming, calendar sau managementul sarcinilor. Lotus notes se bazeaza pe tehnologia client server, care va permite utilizatorilor sa acceseze, sa distribuie fisiere, sa coordoneze informatia intr-o retea. Reteaua poate fi formata din 5 sau 10 computere din cladire, cablate impreuna, sau poate contine 30000 computere din toata lumea, conectate intre ele in diferite moduri. In timp ce se lucreaza in lotus notes, toate informatiile, inclusiv corespondenta, sunt stocate in aplicatiile domino, sau in baze de date.

Aplicatiile notes sunt o colectie de una sau mai multe baze de date create sa realizeze aplicatii specifice sau procese de munca. Conexiunea pe care o are utilizatorul cu serverul domino, este similara celei pe care o are cu serverul de la locul de munca. Adesea sunt stocate documentele pe care utilizatorul le-a realizat cu ajutorul altor programe (cum ar fi microsoft word) din retea. Aplicatiile lotus notes sprijina sau automatizeaza in mod caracteristic functiile de afaceri, ajutand utilizatorii sa creeze, sa imparta, sa colecteze, si sa coordoneze aproape Orice gen de informatie. Aplicatiile notes pot strange laolalta informatii din surse externe (cum ar fi manipulatoarele de tabele), sa exporte date in baze de date externe (cum ar fi db2), sau sa contina documente (cum ar fi cele word ).