Sa vorbim despre natura unui verde care se numeste "verderame". Se mai afla o culoare verde, care se numeste ver-derame, si care de la sine este destul de verde; si se prepara in mod chimic, adica din arama si otet. Culoarea aceasta este buna la lucrari pe panou, amestecata cu clei. Fereste-te de a o apropia vreodata de albul de plumb, caci sunt in totul dusmance de moarte. Freac-o cu otet — pe care-l retine —, deoarece este in natura ei sa-l retina. Si daca vrei sa faci un verde de iarba, va fi loarte nimerita, va fi chiar placuta privirii, dar nu va tine. Se lucreaza mai bine pe hartie de bumbac sau pe pergament, amestecata cu galbenus de ou.
Cum se face un verde din alb de plumb, sau, de vrei, din "pamant-verde" si alb de var. Se mai afla o culoare verde, ca salcia, si care se face amestecand alb de plumb cu pamant-verde, si amandoua amestecate cu galbenus de ou; aceasta culoare este buna la lucrari pe panou; de vrei s-o folosesti si la lucrari pe zid, in fresco, amesteca pamantul-verde cu albul de var, facut din var alb, curat. Sa vorbim despre natura albului de var. Albul este o culoare naturala, dar bine prelucrata, si care se face in felul acesta: ia var stins, foarte alb, si cand a ajuns pulbere, pune-l intr-un hirdau — timp de opt zile —, schimbind in fiecare zi apa curata si amestecand bine varul cu apa, in asa fel ca sa iasa din el toata grasimea. Fa, apoi, din el, niste turtisoare, si pune-le la soare, pe acoperis; si cu cat sunt mai vechi turti-soarele acestea, cu atat este mai bun albul. De vrei sa-l faci repede si bine, cand turtisoarele s-au uscat, frcaca-le pe piatra, cu apa, si fa-le din nou turtisoare, dupa care pune-le la uscat; si fa asa de doua ori, si vei vedea ce alb bun are sa iasa. Albul acesta se freaca cu apa, si trebuie sa fie bine frecat.
E bun la lucrari in fresco, adica pe zid, fara tempera; fara acest alb nu poti face nimic, ca de pilda sa colorezi carnatia, si nici alte amestecuri ale ahor culori care se folosesc pe zid, adica in fresco; si nu cere nici un fel de clei. Sa vorbim despre natura albului de plumb. Se mai afla o culoare — prelucrata in mod chimic din plumb —, si care se numeste alb de plumb. Albul acesta de plumb este tare iute, si in forma de turtisoare cat gura unui pahar. Daca vrei sa stii care este cel mai de soi, ia totdeauna din coaja de deasupra rurtisoarei, care este de forma unei cesti. Cu cat freci mai mult culoarea aceasta, cu atat ajunge mai desavirsita; este buna pentru lucrarile pe panou. Uneori se foloseste si la lucrari pe zid.
Fereste-te cat poti de ca, caci cu timpul se innegreste. Se freaca cu apa curata; se leaga cu Orice fel de clei, si iti poate fi de folos in a deschide toate culorile lucrate pe panou, la fel cum albul de var iti foloseste la lucrarile pe zid. Sa vorbim despre natura albastrului de germania. Albastrul cel adevarat este o culoare naturala, care se tine de vina de argint, si o inconjoara. Se gaseste in cantitate mare in germania, si in regiunea sienei. Fie in stare naturala, fie in forma de turtisoare, trebuie frecat cat se poate de mult. Daca vrei sa pictezi fondurile cu acest albastru, trebuie sa-l freci putin cite putin, si incet, cu apa, deoarece este tare si se farima greu sub piatra.
Daca vrei sa lucrezi cu el vesminte, sau sa faci din el culoarea verde — dupa cum ti-am spus mai inainte —, trebuie sa-l freci mai mult. E bun pentru lucrarile pe zid, in secco, ca si pentru cele pe panou. Se leaga cu tempera de galbenus de ou, sau cu clei, sau cu Orice vrei.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977