Nicolai Andreevici Rimski Korsakov Si Realismului Muzical Rus

Compozitorul clasic rus nicolai andreevici rimski-korsakov (1844 — 1908) s-a nascut la 18 martie 1844 la tisvin (guvernamantul nov-gorod) si a murit la 21 iunie 1908 la Petersburg. Estinat de familie carierei de marinar, rimski-korsakov a intrat чіе la 12 ani in scoala de marina din Petersburg. Ca 18 ani, dupa absolvirea scolii, intreprinde pe vasul almaz 3 calatorii in jurul lumii. In timpul acestor lungi deplasari pe mare se cristalizeaza vocatia sa muzicala, careia cunostinta cu milli balakirev, si mai tarziu cu ceilalti membri ai "grupului celor 5", — mu-sorgski, borodin si kiui, II va da un puternic impuls. Ducatia sa muzicala, bazata pe lectiile de pian si violoncel luate din anii copilariei cu pianistul canille si celistul luicli, el si-o completeaza printr-o intensa munca de autodidact sub supravegherea lui balakirev. Integrarea sa in anul 1865 in "grupul celor 5" condus de balakirev, il determina sa-si dea demisia din marina pentru a se dedica exclusiv muzicii. Imski-korsakov a desfasurat o uriasa activitate creatoare continuand si imbogatind traditiile realismului muzical rus al carui fondator a fost glinka.

Oua sunt izvoarele principale ale creatiei lui rimski-korsakov. Trecutul istoric al patriei ruse si basmul popular. Imski-korsakov a fost cu deosebire un compozitor de opere. Reatiile sale scenice nemuritoare ca pscoviteanca, logodnica lacului, povestea tarului saltan, legenda nevazutului oras kitej, sadko, snegurocica si altele sunt o impletire artistica de elemente realiste si fantastice exprimate printr-un limbaj izvorat din insasi folclorul muzical rus. Osibilitatile creatoare ale compozitorului s-au manifestat cu vigoare si in domeniul simfonismului. Imski-korsakov este un stralucit orchestrator, un vrednic urmas al lui berlioz si liszt in domeniul orchestratiei. Scris simfonii, poeme si suite simfonice (cu program), sadko, seherazada si antar (concerte si muzica de camera, instrumentala si vocala).

Ersonalitatea sa puternica s-a manifestat si pe tarimul pedagogici si teoriei muzicale. Ca conservatorul din Petersburg el a format o intreaga pleiada de muzicieni rusi si straini ca. Renski, asafiev, glazunov, liadov, miaskovski, Prokofiev si ottorino respighi. Lasat un manual de armonie si un tratat de orchestratie bazele orchestratiei. In genul concertant a lasat doua lucrari. Antezia pentru vioara si orchestra si concertul pentru pian si orchestra in do diez minor. Ceste lucrari oglindesc atasamentul consecvent al autorului fata de estetica realista.

Le ilustreaza aplicarea creatoare a principiului national si popular in domeniul marilor forme simfonice. Ca cetatean si artist, rimski-korsakov a ramas un exemplu stralucit de artist militant.

* Notă: Pricope, Eugen - Ghid De Concert, 1977