Nou model de incarcare a serverelor

Capacitatea de a planifica si incarca instrumentele software pentru domeniile domino este un alt aspect pentru care versiunea 7 aduce o solutie: activity trends. Livrat anterior ca ibm tivoli analyzer, activity trends permite administratorilor sa echilibreze incarcarea serverelor domino prin mutarea bazelor de date intre acestea. Aplicatia ofera instrumente de analiza si predictie a cresterii mediului lotus domino pentru ca administratorii sa poata planifica schimbarile de hardware sau software. Sunt disponibile si caracteristici aditionale pentru mentinerea infrastructurii la un nivel optim precum si integrare cu lotus domino 7 client. Upgrade-uri automate. Smart upgrade, o alta caracteristica noua in lotus notes si domino 7, permite administratorilor sa efectueze la distanta instalarea update-urilor pentru statiile client, ceea ce va reduce considerabil timpul alocat acestei activitati. It managerii pot administra instalarea, configurarea si status-ul fiecarei masini in parte fara a trece pe la biroul fiecarui utilizator.

Finalizarea, intarzierea sau esecul instalarilor si upgrade-urilor sunt notificate prin. Alte functii sunt "server cluster failover" care comuta activitatea smart upgrade catre un alt server daca primul nu este disponibil si "reporting" ce ofera administratorului detalii despre versiunile si upgrade-urile disponibile fiecarui utilizator. Db2 ca optiune. Ibm lotus domino 7 ofera oportunitatea integrarii cu baza de date relationala ibm db2 universal database, baza de date ce ofera capabilitati robuste de administrare a datelor. Ibm db2 poate fi folosita ca optiune pentru stocare in locul formatului nativ notes. La originea integrarii acestor aplicatii se afla doua motive: dorinta clientilor de a consolida datele din domino cu cele din db2 precum si ajutorul oferit dezvoltatorilor domino pentru crearea de noi aplicatii prin combinarea capacitatilor colaborative din domino cu datele relationale stocate in db2 pe baza limbajului sql (structured query language). Extindere catre web services si standardele in care se incadreaza.

Lotus domino suporta o gama larga de standarde deschise: javaserver page (jsp), interfete java pentru programare (java application programming interfaces), limbaje javascript , extensible markup language (xml) si microsoft component object model (com). Ibm lotus notes si lotus domino 7 ofera suport nativ pentru serviciile web, incluzand hosting de servicii web pe baza simple object access protocol (soap). Lotus domino designer 7 ofera unelte de dezvoltare a serviciilor web precum si suport pentru web services description language (wsdl). Combinarea acestor capabilitati permite extinderea si integrarea aplicatiilor proprii cu mediile j2ee si microsoft. net, cu mai putin efort si fara abilitati suplimentare. Suportul pentru tehnologia j2ee permite integrarea facila a lotus domino 7 cu alte aplicatii din familia ibm workplace precum: ibm workplace collaboration services, ibm workplace services express si ibm websphere portal.