Noua societate informationala

Constituie in sine o provocare pentru oricine si in mod special pentru membri societatilor in tranzitie. De asemenea, societatea informationala a determinat schimbari importante la nivelul pietei muncii, iar creativitatea si inovarea au devenit elemente tot mai solicitate in munca angajatilor. Acest lucru presupune un bagaj minim de cunostinte legat de folosirea calculatorului, si reprezinta, de asemenea o cerinta importanta pentru cei mai multi dintre angajati. Informatia este, fara indoiala, cel mai de seama lucru oferit de internet. Aparitia internetului si utilizarea tehnologiilor it&c precum si extinderea conceptului de societate informationala, conduc la schimbari majore in modul in care sunt folosite resursele umane. Aceste schimbari rapide, au un impact major asupra fortei de munca, astfel ce, de cele mai multe ori, persoanelor fi se solicita dispunerea de un volum important de cunostinte it. Internetul reprezinta in acelasi timp si o imensa comunitate de persoane din toate domeniile vietii economico-sociale, gata sa raspunda la solicitari, sa asculte parerile altora si sa partajeze informatiile.

Succesul unei organizatii depinde foarte mult de colaborarea intre angajati. De aceea, lucrul in echipa si comunicarea intre angajati este foarte importanta, atat pentru succesul in afaceri a intreprinderii, cat si pentru o mai buna interactiune intre angajati. Sistemele groupware conecteaza persoane din diferite locatii, ele permit multe din formele de interactiune specifice comunicarii: vorbire, urmarire, miscare, ascultare. Tehnologia informatiei se dezvolta pretutindeni dar potentialul sau legat de cresterea economica, de ocuparea fortei de munca, de inovare si, in primul rand, de imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor europeni, nu a fost inca exploatat pe deplin. Prin urmare, una din principalele prioritati ale sectiunii pentru transporturi, energie, infrastructura si societatea informationala (ten), in domeniul digital, este punerea in aplicare a strategiei privind piata unica digitala si, impreuna cu aceasta, crearea unei piete unice digitale functionale. . totusi, chiar daca informatia inseamna putere, foarte multi oameni se tem de noile schimbari care se petrec atat de rapid in lume. Acest lucru, se datoreaza in general, si mijloacelor de comunicare mass-media, care prezinta informatii actuale despre tot ce se petrece in lume, astfel reusind sa starneasca oamenilor teama de viitor. Nimeni nu stie cu certitudine ce ne va oferi viitorul, dar cu siguranta ne apropiem tot mai mult catre o perioada, in care tehnologiile informationale vor detine controlul, iar cine detine controlul, va detine puterea.

Nu putem sti cum va arata viitorul, dar asa cum cineva spunea odata, "viitorul poate fi ghicit numai prin semnele prezentului. In prezent sta tot secretul, iar daca acorzi atentie prezentului, poti sa-l imbunatatesti, iar tot ce se va intampla apoi va fi mai bine".