Nu inteligenta oamenilor a schimbat lumea ci caracterul lor

Daruieste-mi seninatatea de a schimba lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba si intelepciunea de a face deosebirea dintre ele ( reihhold niebuhr ). Va intrebati probabil, de ce am ales titlul "groupware. Noi tehnologii informationale si strategii pentru intreprindere". Am sa va povestesc o intamplare care va va explica motivul pentru care titlul "noi tehnologii informationale si strategii pentru intreprindere" a fost ales pentru lucrarea mea de diploma. Sunt invitat in fiecare saptamana sa particip la meciurile de fotbal amical, din cadrul asociatiei judetene de fotbal iasi, lucru pe care il fac cu deosebita placere. In timpul celei mai recente participari la unul din meciurile de fotbal, m-am adresat tuturor coechipierilor mei, explicandu-le, de ce nu am castigat, respectiv, de ce nu avem succes de fiecare data. Am facut acest lucru, deoarece, sunt "capitanul" echipei, si pentru ca doresc sa-mi ajut echipa sa obtina succesul, in primul rand in fotbal, atunci cand jucam impreuna.

Dar pentru a obtine succesul atat in fotbal, cat si in alte domenii, cred ca oamenii trebuie sa stapaneasca anumite talente in patru directii importante: relatii interumane, munca in echipa, atitudinea si capacitatea de a incerca tot ce se poate pentru a invinge. Cred ca aceste subiecte sunt in legatura stransa cu groupware, pentru ca, dupa parerea multora, "cea mai buna strategie a unei intreprinderi de succes o reprezinta in mod cert, colaborarea cat mai stransa intre angajatii ei si deschiderea catre schimbare". Dupa ce mi-am incheiat discursul, catalin timofte, unul din coechipierii mei, si prieten foarte bun, de asemenea, a venit la mine si mi-a spus: " - nicu, ceilalti coechipieri ai nostri, intotdeauna vor dori sa castige, cu cat mai putin efort si intr-un timp foarte scurt. Le-ai dat indicatii de foarte multe ori, si totusi nu s-a produs nici o schimbare. Ar trebui sa schimbam componenta echipei sau tactica de joc". Acest lucru m-a facut sa cred, ca amandoua variantele sunt la fel de bune. Oricum ar fi, trebuia facuta o schimbare, altfel lucrurile s-ar fi repetat.

Viata oamenilor este deosebit de agitata, atat pe teren, cat si in alte medii. Si la fel cum gandesti pe teren, asa gandesti si in viata de zi cu zi. Timpul este pretios, iar schimbarile si informatiile pe care le primesc oamenii sunt suprasolicitante. In ultimii ani, eu, ca si ceilalti oameni, am fost practic invadati de informatii, iar dupa unii, aceste informatii sunt de mii de ori mai multe decat erau acum 5000 de ani. Am citit undeva ca ziarul "new york times", contine in paginile sale - in fiecare zi - mai multe informatii decat cele care parveneau oamenilor in anglia secolului al xvii-lea. In ultimii cinci ani, cantitatea informatiilor s-a dublat si va continua sa se dubleze. Aceasta lucrare dezvaluie felul in care contribuie informatiile la dezvoltarea societatii, o sunteza a principalelor tehnologii informationale si demonstreaza felul in care acestea isi aduc contributia la dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

De asemenea, v-am prezentat aspecte importante care conduc la succesul in oricare organizatie, incheind cu prezentarea celei mai noi aplicatii ibm, lotus notes 7 indiferent daca dorinta oamenilor este sa puna bazele unei afaceri, sa-si ajute copiii, ori sa faca inconjurul lumii, primul pas pe care trebuie sa-l faca este sa fie deschisi la schimbare, si sa-si perfectioneze talentul de lider. Nu neaparat inteligenta oamenilor a schimbat lumea, ci caracterul lor.