In fiecare zi, auzim sau citim in mass-media ca traim intr-o lume, in care complexitatea se inalta, si tehnologia se dezvolta in ritm rapid. Intr-o astfel de lume, organizatiile de stiinta studiaza moduri de aparare impotriva haosului, care se afla, intotdeauna "dupa colt". Atat oamenii cat si organizatiile sunt sistemele care, pe masura ce trece vremea, se deplaseaza in mod natural catre niveluri de complexitate mai mari. O organizatie eficace este o organizatie care isi atinge scopul, satisfacand dorintele si cerintele grupurilor sale interesate, utilizandu-si resursele in asa fel incat sa fructifice oportunitatile, adaptandu-se flexibil la schimbarile din mediu si creandu-si o cultura care sa promoveze angajamentul asumat, creativitatea, valorile comune, si increderea reciproca. Lucrul in echipa poate fi, extrem de motivant, deoarece fiecare proiect aduce cu sine experienta contactului cu ceilalti si multumirea de a beneficia de sprijinul acestora. Nimic nu regreta oamenii mai mult la schimbarea unui loc de munca decat lipsa unui fost coleg. Membrii unei echipe ajung sa se cunoasca foarte bine, conlucrand la depasirea dificultatilor curente.
De asemenea, a devenit o necesitate in ziua de azi colaborarea intre persoane. Comunicarea si colaborarea, ajuta organizatiile, partenerii si clientii sa lucreze mai bine impreuna pentru a spori viteza si agilitatea in afaceri. Este binecunoscut faptul ca lucrul intr-o echipa de profesionisti si intr-o atmosfera placuta ofera ocazia participarii la dezvoltarea unor proiecte de ale caror rezultate clientii pot fi foarte multumiti. De asemenea, lucrul in echipa iti da posibilitatea sa lucrezi mult mai usor si mai rapid, in Orice domeniu. Lucrul in echipa este esential pentru atingerea performantei si realizarea obiectivelor propuse. Alcatuirea si consolidarea echipelor reprezinta procese care impun un efort considerabil si cunoasterea profunda a tuturor etapelor de parcurs si a dificultatilor ce pot sa apara. O mare responsabilitate II revine liderului echipei, mai mult decat oricine altcineva, deoarece el are puterea de a stabili normele, de a imbunatati armonia si colaborarea, asigurandu-se ca echipa beneficiaza de pe urma celor mai deosebite talente ale fiecarui membru.
Un lider face acest lucru, folosind imagini pozitive, interpretari optimiste si multe laude. Liderul echipei trebuie sa se asigure ca oamenii inteleg ca includerea lor in diferite activitati, este o dovada de admiratie pentru abilitatile lor. De asemenea, liderul trebuie sa pretuiasca diversitatea, adica sa aprecieze si sa incurajeze oamenii sa fie ei insisi, sa-i ajute sa-si dezvolte intregul potential, sa-si utilizeze la maximum talentele, ideile si creativitatea.