Privire de ansamblu asupra schimbarii in intreprindere

Complexitatea intr-o organizatie, desemneaza o schimbare de mare anvergura, incepand de la conducatorii companiei pana la angajatii de nivel inferior. O schimbare majora starneste teama, care, la randul ei, declanseaza rezistenta. Oamenii incep sa se teama de necunoscut si sa tina strans la vechile tipare, chiar daca este clar ca tiparele respective au devenit distructive. Alti angajati - cei care se asteapta ca schimbarea sa le impuna sa-si invete din nou meseria sau sa munceasca mai mult - se tem ca s-ar putea sa nu aiba destule aptitudini sau energie. Opozitia oamenilor este greu de inlaturat. Transformarea organizationala poate fi pusa in miscare doar de efortul concertat al liderilor insarcinati cu schimbarea. Intrucat constientizarea suferintei organizationale este decisiva, pentru Orice efort de transformare, liderii care doresc sa declanseze schimbarea, trebuie mai intai sa identifice dificultatile, sa indice oamenilor sursele problemelor, sả le prezinte limpede ce consecinte negative ar aparea daca nu s-ar lua nici o masura.

Rezistenta la schimbare poate fi greu de depasit, chiar si atunci cand schimbarea respectiva nu se petrece in detrimentul celor implicati. Primul pas consta in a analiza potentialul impact al schimbarii, luand in considerare modul cum II va afecta pe oameni munca lor. Analiza trebuie sa indice care sunt aspectele schimbarii propuse care ar putea sustine in general sau de catre anumite persoane si care sunt aspectele care ar putea suscita rezistenta. Trebuie neaparat sa se incerce sa se inteleaga sentimentele si temerile posibile ale celor afectati, astfel incat sa poata fi eliminate grijile inutile si, pe cat posibil, sả se lamureasca ambiguitatile. In efectuarea acestei analize, cel care introduce schimbarea, numit uneori agentul schimbarii, trebuie sa-si dea seama ca ideile noi riscả intotdeauna sa fie privite cu suspiciune. Implicarea in procesul de schimbare, le ofera oamenilor sansa de a-si face cunoscute si solutionate preocuparile si de a veni cu sugestii privind forma schimbarii si modul in care ar trebui sa fie introdusa. Modificarile produse in structura organizationala la nivelul luarii deciziilor.

Atunci cand vorbim de groupware, de lucru in echipa, ne referim si la performatele angajatilor care lucreaza intr-o firma, si la obiectivele pe care acestia trebuie sa indeplineasca. De ce trebuie sa indeplineasca anumite obiective? Pentru ca Orice manager de firma, pentru a realize un profit, isi va propune sa realizeze anumite obiective intr-un interval de timp definit, pentru ca scopul sa fie implinit. Iar pentru ca planul de afaceri sa fie cat mai performant, firma, respectiv angajatii, trebuie sa aiba cunostinte si cat mai multe informatii despre clienti, produse sau piata. Astfel sistemele de informatii din firma sprijina procesele si managementul unei organizatii. Informatia ajuta la diminuarea incertitudinii. Daca detine informatii bune, o persoana este mai sigura de rezultatul deciziei.

De exemplu, daca au informatii despre firmele de service solicitate, cel mai des proprietarii modelelor de masini, pot fi siguri de fiabilitatea masinii atunci cand clientul o cumpara. Dar daca proprietarul unui magazin are informatii despre interesul cetatenilor de a achizitiona adidasi, el ea ar putea avea o imagine mai clara asupra modelului de papuci pe care l-ar vinde. Totusi, nu se poate elimina in totalitate incertitudinea. Astfel, masina pe care o cumpara clientul ar putea avea nevoie de reparatii iar papucii cu care s-a aprovizionat ar putea sa nu aiba "priza" la public. In prezenta unor informatii bune, totusi, incertitudinea poate fi redusa iar rezultatul obtinut in urma luarii deciziei poate fi multumitor. Sistemele informationale imbunatatesc eficacitatea procesului decisional prin furnizarea decidentilor, de informatii legate de deciziile de care sunt responsabili. Aceste sisteme informationale pot fi folosite pentru decizii personale sau de afaceri.

De exemplu, daca se ia decizia de achizitionare a unei masini, se poate folosi un sistem bazat pe o colectie virtuala de informatii pentru a cauta articole si reviste care fac referire la tipurile de masini care il intereseaza. Un afacerist care ia o decizie pe baza selectiei produsului poate folosi un sistem informational de analiza a vanzarilor pentru a verifica tendinta vanzarilor, si un sistem informational de marketing pentru a cerceta informatiile obtinute in urma unui studiu de piata. In aceste cazuri, eficacitatea procesului decisional este imbunatatit de sistemul informational.