Se mai gaseste o culoare galben, si care se numeste orpimento. Culoarea aceasta este nenaturala, si-i facura in mod chimic, si este cu adevarat toscana ; si este de un galben placut, si se aseamana cu aurul mai mult decat oricare alia cu loare care se afla pe lume. La lucrari pe zid, nu este buna; nici in fresco, nici cu tempera, deoarece se innegreste de cum vine in atingere cu aerul. E foarte buna, in schimb, pentru a picta scuturi si sulite. Culoarea aceasta — amestecata cu indigo —, da un verde bun pentru iarba si verdeturi. Pentru legarea ei nu are nevoie de altceva decat de clei. Unii se folosesc de orpimento ca leac pentru vindecarea soimilor de o anumita boala a lor.
La inceput, orpimento u este mai tare la frecat decat oricare alta culoare care se foloseste in arta noastra. De aceea, cand vrei sa-l freci, pune pe piatra atat cat iti trebuie din el, si cu piatra pe care o tii in mina, incepe sa-l sfarimi putin cite putin, si sa-l aduni intre aceste doua pietre; apoi, II pui un pic de sticla, foarte bine pisata, pentru ca pulberea de sticla sa-l tarimiteze tot mai mult. cand l-ai prefacut in pulbere, toarna peste el apa curata si freaca-l cat poti mai mult, deoarece, de l-ai freca zece ani, cu atat mai bun s-ar face. Pazeste-ie de a da cu el pe la gura, caci este vatamator pentru om. Sa vorbim despre natura unui galben care se numeste "risalgallo". Galbenul care se numeste risalgallo, chiar este o culoare otravitoare. Nu ne folosim de ea decat uneori, la lucrari pe panou.
Nu-i bine s-o tii in preajma ta. Daca vrei s-o freci, fa la fel cum ti-am spus si despre celelalte culori. Trebuie sa fie frecara mult, cu apa curata. Pazeste-te de ea! Sa vorbim despre natura unui galben care se numeste sofran. O alta culoare galbena — care se face dintr-o mirodenie —, este aceea care se numeste sofran. Trebuie s-o pui intr-o bucata de panza de in, pe o piatra sau pe o caramida calda.
Apoi, ia o jumatate pahar de lesie foarte tare, in care pune sofranul, si freaca-l pe piatra. Iese o culoare frumoasa, buna de vopsit stofele de in, sau panzeturile. E buna si la lucrari pe hartie. Dar ai grija sa nu vina in antingere cu aerul, ca isi pierde de indata culoarea. Si de vrei sa scoti culoarea cea mai desavarsita care se gaseste in coloritul ierbii, ia un pic de cocleala si-un piculet de sofran, adica: din trei parti, una de sofran; in felul acesta iese cel mai desavarsit verde, de culoarea ierbii, din cite se afla pe lume. Se leaga cu un pic de clei, cum ti-am aratat mai inainte. Sa vorbim despre natura unui galben care se numeste "arzica".
Se mai afla o culoare galbena, si care se numeste irzica, si care este o substanta chimica, si care se foloseste putin. Cei care folosesc cel mai mult aceasta culoare sunt miniaturistii, si se obisnuieste mai mult la Florenta decat in oricare alt loc. E o culoare foarte gingasa, care pierde in atingere cu aerul; nu este buna la lucrari pe zid; pe panou, in schimb, este buna. Amestecand-o cu putin albastru de germania, si cu giallorino, iese un verde frumos. Trebuie sa fie frecata — ca si celelalte culori gingase —, cu apa curata.
* Notă: Cennino Cennini - Tratatul de pictura, Editura Meridiane, 1977