Extinderea utilizarii tehnologiilor it si aparitia conceptului de societate informationala au determinat modificari importante la nivelul pietei muncii. Creativitatea si inovarea au devenit elemente tot mai solicitate in eligibilitatea fortei de munca. De asemenea, un bagaj minim de cunostinte legate de folosirea calculatorului reprezinta o cerinta obligatorie pentru cei mai multi dintre angajati. Societatea bazata pe cunoastere determina cresterea importantei celor care lucreaza cu informatii si cunostinte in detrimentul modalitatilor traditionale de folosire a fortei de munca. Tinand cont de aceste aspecte, una din schimbarile determinate de societatea informationala o constituie aparitia unor noi utilizari ale fortei de munca, conducand totodata la disparitia unor slujbe "clasice". Arhitecti software, administratori de retea, dezvoltatori de aplicatii, webmasteri si administratori de continut web - sunt numai cateva exemple de noi slujbe care au aparut in ultimul deceniu. Prin oportunitatile oferite, noile servicii sunt extrem de atractive, iar in urmatorii ani se poate preconiza o crestere a importantei lor pe piata muncii.
Societatea informationala, pentru mine, reprezinta accesul fiecarui cetatean la informatia publica din intreaga lume. Deci, putem spune ca este o societate informationala globala, in care nu exista granite. Alti autori subliniaza faptul ca la baza tehnologiilor informationale si de comunicatii stau doua domenii: informatica si comunicatiile, fiind de inteles ca nu se poate face informatica fara sa se discute de electronica. Pe de alta parte, o alta schimbare o constituie impactul major asupra noilor forme de afaceri, prin intermediul internetului. Astfel comertul electronic la scara globala, inter-companii (de tip "business-to-business") a atins in 2003 valoarea de 844 miliarde € si se estimeaza sa ajunga la 12.869 miliarde € in 2007, adica cu o rata de crestere anuala de 73%. Suportul tehnologic al noii societati se constituie prin contopirea a trei sectoare: tehnologia informatiei, tehnologia comunicatiilor, productia de continut digital. Progresul tehnologic a permis aparitia unor noi servicii si aplicatii multimedia, care combina sunetul, imaginea si textul si utilizeaza toate mijloacele de comunicatie (telefon, fax, televiziune si calculatoare).
Dezvoltarea acestor noi mijloace de comunicatie si de noi tehnologii, reprezinta un factor important de crestere a competitivitatii agentilor economici, deschizand noi perspective pentru o mai buna organizare a muncii si crearea de noi locuri de munca. Totodata se deschid noi perspective pentru modernizarea serviciilor publice, a asistentei medicale, a managementului mediului si noi cai de comunicare intre institutiile administratiei publice si cetateni. Accesul larg la educatie si cultura - pentru toate categoriile sociale, indiferent de varsta sau de localizarea geografica - poate fi de asemenea realizat cu ajutorul noilor tehnologii. Dezvoltarea tehnologiei a dus, pe de-o parte, la cresterea beneficiilor in toate domeniile de activitate, dar, pe de alta parte, la cresterea pericolelor si a spaimelor. Securitatea informatica este mult prea frecvent doar o iluzie, situatie inrautatita uneori in cazul in care naivitatea sau ignoranta se manifesta de cele mai multe ori. Il citez pe cel mai respectat om de stiinta din lume in secolul xx, albert einstein, "doar doua lucruri sunt infinite, universul si prostia umana, iar de primul nu sunt sigur". Mult mai periculoase decat atacurile informatice copilaresti ale utilizatorilor de programe malitioase stranse de pe internet, sunt atacurile ingineriei sociale, care pot reusi mult mai des atunci cand oamenii doresc raul sau, mai frecvent, pur si simplu nu cunosc masurile de protectie corecte.