Societatea informationala in secolul XXi

Este mai important sa stii unde te indrepti decat sa ajungi rapid acolo (mabel newcomber). De aproape 10 ani am pasit oficial intr-o noua era: era societatii informationale. Este perioada celor mai mari realizari din lume si celor mai rapide schimbari care s-au petrecut vreodata. Acum informatia este aceea care va decide succesul in aproape Orice domeniu, iar cine va tine pasul cu noile schimbari va reusi sa ajunga oriunde doreste. S-a vorbit si inca se vorbeste foarte mult despre calculatoare, programe, comunicatii, informatica. Sunt subiecte care au facut si mai fac obiectul discutiilor dintre specialisti, si vor mai face inca multa vreme de acum inainte! Dar in acelasi timp sunt subiecte din ce in ce mai des discutate la reuniunile nespecialistilor, in familie, pe strada, indeosebi in randul tinerilor.

Este un semn ca subiectele au coborat din inaltele sfere ale cercetarii stiintifice si laboratoarelor de experimentare si se instaleaza incet, dar sigur, alaturi de fiecare dintre noi, influentandu-ne modul de viata, conditiile de munca, modul de a gandi, de a ne recrea, de a ne implini ca fiinta umana! Este un semn ca miscarea declansata de producerea primului microprocesor a devenit un fenomen universal! Aproape nimic nu mai poate fi conceput a functiona in viitor fara a nu se tine seama de noile tehnologii ale informatiei si comunicatiilor. Intregul nostru mod de a ne organiza si desfasura activitatile zilnice, fie ele casnice, profesionale sau de divertisment, va fi fundamental afectat de noile tehnologii. Ne intrebam insa, cu legitimitate, daca societatea informationala este ceea ce ne dorim, daca este ceea ce avem nevoie acum, daca este ceea ce ne va face mai buni, mai prosperi si mai fericiti. Daca suntem obligati sa o acceptam sau daca ne putem impotrivi ei! Desigur ca avem libertatea de a alege!

Este un drept al nostru fundamental, si ni-l putem exercita! Importante sunt insa consecintele alegerii noastre, ale alternativei de dezvoltare pentru care am optat. Alegerea se poate face pentru viitor, pentru dezvoltare, pentru bunastarea indivizilor, pentru progresul tehnologic, economic, social si cultural, pentru integrare la nivel european si mondial. Alternativa la aceasta optiune o reprezinta condamnarea pe termen lung la izolare, subdezvoltare sau saracie. Cuvantul de ordine al anilor ’80 era calitatea; in anii ’90, era restructurarea, iar in anii 2000 este viteza. Cat de repede se schimba structura afacerilor? Cat de repede se tranzactioneaza afacerile?

Cum se schimba stilul de viata al consumatorilor si pretentiile lor, din cauza accesului la informatie? Imbunatatirile calitative si perfectionarile proceselor de afaceri au loc cu o viteza mult mai mare ca in trecut. Atunci cand viteza de derulare a afacerilor creste indeajuns, ea poate schimba insasi natura acestora. Cea mai mare incercare a inceputului de secol 21 este viteza de inovare si transformare tehnologica care a dat nastere unei competitii dinamice pentru acapararea pietelor numita "noua economie". Aceasta "noua economie" a devenit aproape sinonima cu "dezvoltarea tehnologiei informatiei" - dezvoltarea si constructia de hardware, software, afaceri dezvoltate pe infrastructura internet (e-commerce, outsourcing, e-business), comunicatii, protectia proprietatii intelectuale. Foarte putine sunt acele companii care folosesc tehnologia digitala pentru procese noi, care sa imbunatateasca radical modul de functionare, care sa le dea posibilitatea de a beneficia la maximum de capacitatile angajatilor lor, si care sa le propulseze cu viteza de reactie necesara pentru a putea concura in aceasta noua lume a afacerilor, unde viteza este atat de mare. Majoritatea companiilor nu isi dau seama ca tehnologia necesara unor asemenea schimbari este acum accesibila tuturor.

Desi majoritatea problemelor de afaceri sunt de fapt legate de informatie, aproape nimeni nu foloseste informatia asa cum trebuie. In mai putin de o generatie, revolutia informationala si introducerea computerelor in fiecare aspect al vietii a schimbat lumea. Noile preocupari ale societatii moderne vizeaza nu numai cum sa fie utilizata mai eficient si sa dezvolte continuu tehnologia informationala, ci si sa stabileasca cadrul legal in care sa se desfasoare interactiunile in acest domeniu. Revolutia informationala a prins total nepregatite statele in ceea ce priveste sistemul de drept. Un expert in domeniul tehnologiei informatiei spunea, cu o ironie Dureroasa ca, "e o groaza de tehnologie in societatea informationala si asa de putin drept". Schimbarea impusa dreptului de revolutia informationala trebuie sa fie una radicala. Dreptul prin legaturile sale ample cu fenomenele economice si sociale, trebuie sa tina pasul cu societatea informationala bazata pe cunoastere si sa o reflecte.