Strategii pentru intreprindere

Foarte rapid a fost remarcat enormul potential adus in dezvoltarea unei afaceri prin transformarea sa intr-o parte integranta dintr-o retea si au aparut noi idei de utilizare a acesteia. Au aparut noi concepte, cum ar fi cel de afacere electronica (ebusiness), supply chain management (scm) si comert electronic (ecommerce), ca fiind alternative electronice ale modului traditional de a face afaceri sau comert. Comertul electronic a fost definit pur si simplu prin cumpararea si vanzarea de informatii, produse si servicii prin intermediul unei retele de tip internet. Afacerile electronice nu sunt doar o moda; ele reprezinta o abordare revolutionara a conceptului de a "face" afaceri. Apar modificari in modul in care este utilizata informatia, in care se contacteaza clientii, furnizorii si angajatii, in marketing sau in modul de promovare. Activitatea desfasurata in retelele de tip www se caracterizeaza, mai ales, prin viteza la nivel electronic, la care se raporteaza toate celelalte domenii traditionale din comert, cum ar fi productia, transportul si toata logistica. Usurinta cu care poate fi creata o cerere, poate deveni o amenintare, daca nu se poate obtine cu aceeasi rapididate o productie sporita sau posibilitatea de a livra comenzile la timp, din cauza unei deficiente in sistemul de livrare.

Din aceste motive, magazinele virtuale, care ofereau cadouri de craciun, au avut dificultati, deoarece s-a ajuns la situatia in care comenzile erau livrate si cu trei luni intarziere. E-commerce. Daca s-a luat o decizie, atunci este momentul de a actiona. Un inceput in vanzarea de produse si servicii on-line, poate deveni coplesitor. Dar sa vinzi oamenilor 24 de ore pe zi oriunde in lume, este un vis al afaceristilor devenit realitate. Comertul electronic nu este un fenomen nou. Una din cele mai interesante viziuni asupra inceputului comertului electronic o reprezinta cea data de formula: mos craciun + tehnologiile informationale = comert electronic e-commerce (comertul electronic) poate fi definit ca o metoda moderna de afaceri, care se adreseaza nevoilor firmelor, pietelor si clientilor prin reducerea costurilor, concomitent cu imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor, precum si cresterea vitezei de livrare sau prestare.

Comertul electronic nu poate fi tratat fara a avea in vedere retelele de calculatoare, utile in cautarea si gasirea informatiilor necesare sprijinirii luarii diferitelor decizii atat de catre firme, cat si de catre consumatori. Scopul comertului electronic este efectuarea de tranzactii intr-un mediu electronic si obtinerea de avantaje de catre toti partenerii de afaceri, imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor, precum si cresterea vitezei de realizare a tranzactiilor comerciale. Pe scurt, comertul electronic presupune vanzarea bunurilor si serviciilor cu ajutorul calculatoarelor si telecomunicatiilor. Totusi, atat clientii cat si firmele sunt foarte preocupati de diferitele incertitudini legate de comertul electronic. Se constata lipsa de incredere in ceea ce priveste securitatea datelor personale in timpul transferurilor in cadrul tranzactiilor electronice. Clientii sunt inca neincrezatori, dar expertii sunt de parere ca tranzactiile in comertul electronic au un grad mai mare de siguranta decat banalele cumparaturi efectuate prin cardul de credit. Comertul electronic faciliteaza si cooperarea intre firme.

Reduce costurile de marketing si de livrare, sustine strategia de marketing a firmei si ofera acces pe noi piete. Lumea electronica este o lume extrem de dinamica, in care Orice clipa pierduta nu inseamna doar pierderea unei oportunitati pentru a castiga un nou segment de piata ci mai mult de-atat - un pas inapoi fata de concurenta.