"realizez de mai multe ori pe zi ca o mare parte din viata mea exterioara si interioara este cladita cu ajutorul eforturilor semenilor mei, vii si morti, precum si cat de mult trebuie sa ma straduiesc sa dau inapoi tot atat cat am primit (albert einstein)". Acest capitol isi propune sa arate ca echipele, ca si indivizii, trebuie sa exploateze cu abilitate potentialul uman, unic si exterm de puternic. Oamenii sunt capabili sa reflecte asupra experientelor si sa adopte in mod constient ceea ce fac la circumstante variabile. Aceasta capacitate poate fi folosita in scopul imbunatatirii functionarii echipei, in loc sa conteze pe idei simpliste care se dovedesc inutile in situatiile diverse cu care se confrunta lucrul in grup. Echipele difera semnificativ si in cadrul organizatiilor, fiind alcatuite tot mai mult din persoane care vin din medii culturale distincte. In unele organizatii, echipa depaseste granitele unei tari, avand membri care locuiesc in diverse state nationale si care trebuie sa lucreze impreuna eficient. In plus, schimbarile legate de conditiile de munca, precum jumatate de norma, timp flexibil, contract sau lucru acasa, contribuie la heterogenitatea echipelor.
Concept, terminologie, caracteristici ale aplicatiilor groupware. In ziua de azi, reusita in afaceri se datoreaza, in general spiritului intreprinzator si lucrului in echipa. Astfel, construirea unei echipe functionale este un pas important, pentru a intalni nevoile clientilor cat si pentru a face mai bine fata concurentei. Exista multi termeni care descriu munca in grup in cadrul organizatiior (de exemplu Echipe de proiectare, grupuri de lucru, echipe de imbunatatire a calitatii) si felul in care isi desfasoara activitatea. Acestia pot genera confuzii in organizatii atunci cand se discuta si se introduce lucrul bazat pe echipa. Ce inseamna deci grup de lucru?
Este vorba de colectivul de persoane implicate in organizatii ce indeplinesc sarcini in vederea realizarii obiectivelor organizatiei din care fac parte. Munca indivizilor II afecteaza semnificativ pe cei din afara sau din interiorul organizatiilor. Membrii echipei depind in mare masura unul de celalalt in privinta performantei; ei se percep ca fiind un grup, iar ceilalti II privesc ca atare. Trebuie sa lucreze uniti, interdependent, si sa se sustina reciproc pentru a atinge obiectivele echipei, avand roluri bine definite si unice. Membrii depind neaparat unul de celalalt si trebuie sa interactioneze pentru a indeplini sarcinile comune. Ei au o identitate organizationala ca grup si o functie organizationala bine definite (de exemplu, intr-o echipa de ingrijiri primare de sanatate, se gasesc doctori, surori si asistente). Pentru ca aceste echipe sa fie eficiente, au nevoie de un program care sa le permita sa lucreze impreuna.
Vechile metode de lucru individuale cu calculatorul si programe au disparut de mult. Ceea ce este necesar, il reprezinta un program care permite membrilor echipei sa imparta idei, informatii si sarcini pentru a-i ajuta pe deplin in procesele de afaceri intr-un mod usor si foarte eficient. Acest nou program este un program colaborativ. Ca devenit una din cheile care fac posibila restructurarea intreprinderii ca o parte dintr-un proces de afaceri, imbunatatirea continua sau controlul calitatii totale al managementului programelor. Astfel, putem spune ca groupware este un model organizational aparut in anii ‘90 care permite colaborarea inauntrul sau in exteriorul companiei. Acopera o mare categorie de programe care permit oamenilor sa lucreze impreuna eficient. Majoritatea oamenilor sunt deja familiarizati cu un astfel de program, prin folosirea casutei postale ( ), unde pot schimba intre ei Orice fel de informatii intr-un mod nelimitat.
De asemenea s-au realizat pachete program ca lotus notes sau microsoft exchange, care au devenit mult mai interesante decat simplul lucru cu. Groupware asigura noi functionalitati pentru a promova echipele si a imbunatati eficienta prin: sporirea informatiilor distribuite; reducerea comunicatiilor globale (superioare); asigurarea coordonarii; groupware face capabila munca in echipa sau cooperarea printr-un suport pe calculator, prin intermediul unui program. De asemenea groupware reprezinta o mare industrie. In februarie 1997, mountain view a facut un studiu de cercetare si a estimat ca in anul 2000 vor fi peste 40 de milioane de utilizatori in toata lumea. Multe produse ca lotus notes se lauda cu peste 24 milioane de utilizatori.