Tehnologiile revolutionare aparute in secolul xx: internet, web, intranet, extranet, comert electronic si afaceri electronice reprezinta veritabile provocari pentru mediul afacerilor. Anii 1999 si 2000 au fost cei ai dezvoltarii explozive a aplicatiilor internet intranet destinate mediului intreprinderilor si a cresterii pretentiilor legate de acoperirea necesitatilor strategice generate de noile dezvoltari. Suita tehnologiilor software pentru lucrul in grup este compusa din numeroase instrumente de comunicare: mesagerie, agende partajate si forumuri de discutii ce pot fi integrate in sisteme deschise. Instrumentele groupware permit indivizilor sa lucreze impreuna prin comunicare, colaborare si coordonare la momente de timp si in locuri diferite. Tehnologiile groupware se sprijina efectiv pe internet si web, iar rezultatul acestei colaborari a condus la aparitia termenului de groupweb. Aria de cuprindere a mediului groupware poate fi descrisa prin ecuatia urmatoare: daca se tine cont si de facilitatile pe care le ofera web-ul, ecuatia se poate rescrie astfel: se poate spune deci, ca groupweb este rezultatul mariajului dintre groupware si web. Forma de comunicare.
O caracteristica importanta a colaborarii in grup este forma pe care o poate lua comunicarea intre persoane. Figura 24 prezinta un rezumat al formelor de comunicare. Poate cea mai intalnita forma de comunicare in afaceri este comunicarea audio; oamenii vorbesc intre ei, ori fata in fata sau la telefon. Tonul, sau alta caracteristica a vorbirii ofera des informatii, mai ales despre acea persoana. Mesageria vocala, casete audio, sau alte mijloace de inregistrare audio fac parte din comunicarea audio. O alta forma de comunicare in grup este comunicarea vizuala, in special infatisarea persoanelor, sau alte lucruri asemanatoare. Cand se intalnesc mai multe grupuri de persoane, membrii grupurilor se pot vedea unii pe altii.
Expresia chipului unei persoane si limbajul trupului, furnizeaza suficiente indicii care pot indica informatii despre ceea ce vorbesc si gandesc. Inregistrarea video este de asemenea utilizata in cateva situatii de colaborare. Inregistrarile video pot fi de valoare atunci cand se doreste o analiza mai eficienta si mai amanuntita a unui anumit lucru. Ultima forma de comunicare utilizata in colaborari sunt documentele. Acestea pot contine texte, numere, tabele, diagrame, grafice si alte reprezentari ale informatiei. Exemple ar putea fi: un raport trimis membrilor unei echipe, o tabela de date examinata de membrii unui grup (sau comitet), o diagrama examinata de cateva personae, sau un grafic de date pus in discutie de un grup.