Tehnologii informationale integrate in intreprinderi

Eficacitatea rezolvarii la calculator a unei probleme depinde, in primul rand, de tehnologia informationala utilizata. O tehnologie informationala reprezinta un ansamblu de procese, metode si operatii, utilizate in scopul obtinerii unui anumit produs informational. Prin produs informational se intelege un produs-program sau rezultatul executarii acestuia la calculator. Prima componenta a unei tehnologii informationale este calculatorul sau reteaua de calculatoare. Daca acestea lipsesc sau nu functioneaza, este imposibil ca o tehnologie informationala sa poata fi utilizata. Ca doua componenta a tehnologiei informationale o constituie software-ul calculatorului. Acesta este format din programele menite sa asigure conducerea si controlul procesului de prelucrare, precum si efectuarea unor lucrari curente.

Software-ul calculatorului consta din urmatoarele componente: software-ul de baza, software-ul de aplicatii si instrumentele software specializate. Software-ul de baza (programele de baza) formeaza, in principal, sistemul de operare care gestioneaza resursele calculatorului. Software de aplicatii (programele de aplicatii) reprezinta seturi de instructiuni (algoritmul de rezolvare la calculator a problemei respective) care se dau calculatorului pentru a efectua operatiile specifice ale unei aplicatii solicitate de utilizator. Un program de aplicatii poate fi realizat in conditiile concrete ale unei intreprinderi sau poate fi cumparat la "cheie" de la o unitate specializata. Instrumentele software specializate reprezinta un software intermediar, pe care utilizatorul final il poate folosi in diverse aplicatii fara a implica programatorul. Exemple de instrumente software specializate: procesoarele de texte (wordperfect, word, amipro etc. ), programele de calcul tabelar (excel), programele de grafica (corel draw, harvard graphics, power point etc).

Si instrumentele software integrate (works, symphony, microsoft office, perfect office etc). Piata solutiilor it destinate intreprinderii cunoaste o dezvoltare tot mai mare. Schimbarile rapide din domeniul tehnologiei au avut un impact deosebit in managementul firmelor. Solutiile cat mai diverse, de tipul erp, crm sau scm, sunt orientate spre satisfacerea scopului principal: obtinerea de profit. Intreprinderea ramane competitiva numai daca si-a dezvoltat propria inteligenta colectiva si dispune, pentru aceasta, de un management al cunostintelor corespunzator.