Un alt exemplu, la fel lipsit de explicatie — dar prin aceasta nu mai putin ideal. Am asistat, impreuna cu citiva colegi de facultate, la o hipnoza prin telepatie in cazul unei femei accidentate, cu fracturi multiple. Pacienta era imobilizata la pat, invelita practic in ghips, din cap pana in picioare. Din pricina Durerilor provocate de fracturi,. Dar si de imobilismul accentuat, bolnava nu putea dormi. Hipnotizatorul o cunostea. Avusesera loc deja sedintele obligatorii de "ridicare a moralului", de captat increderea si colaborarea binevoitoare a suferindei.
Acum, cand noi eram de fata, avea loc una dintre sedintele "de rutina". Venise ora de somn. Medicul — pentru ca medic era hipnotizatorul, dupa cum aproape medici eram si noi, asistenta — i-a dat telefon pacientei interesindu-se de starea ei. Bolnava i-a comunicat ca intr-adevar ar vrea sa doarma. Atunci a rugat-o sa stea linistita si sa se gandeasca la el. Femeia s-a conformat probabil. Asistenta" prezenta langa ea o supraveghea cu cea mai mare atentie, tot asa cura noi, "cealalta grupa", il supravegheam pe hipnotizator.
Izolat complet de Orice excitant extern (lumina, zgomot), medicul s-a concentrat apoi puternic (pe un singur gand — aveam sa aflam) facand abstractie de noi, ca si de el insusi. Bolnava receptiona — la fel ca in cazul celui anesteziat la distanta — un gand persistent, linistitor: "vei dormi, in curand vei dormi. Pentru ca nu te mai doare nimic, absolut nimic te simti din ce in ce mai bine vei adormiin curand, in curand vei adormi si vei avea un somn bun, odihnitor. Fireste ca in cele din urma bolnava a adormit. Dar nici hipnotizorul nu era mult prea treaz la sfarsitul experientei. Efortul, probabil, il epuizase). Noi eram incantati de ceea ce vazusem, de ceea ce constatasem, fara sa fi fost fascinati, totusi, de puterile "supranaturale" ale hipnotizatorului — pentru ca nimic supranatural nu se petrecuse.
El ne-a deziluzionat in buna masura prin faptul ca nu putea sa dea o explicatie acceptabila fenomenului pe care-l stapanea atat de bine din punct de vedere practic. Noi asta doream cu ardoare: explicatia — ferm convinsi fiind ca ea trebuia sa existe foarte aproape de noi. Aveam sa constatam destul de repede ca telepatia ca si alte manifestari parapsihice sunt, in general, evitate din discutie, ca si din studiu, socotite fiind — de catre cercetatori seriosi — oarecum stinjenitoare. Cele s-ar afla, chipurile, la granita cu idealismul, obscurantismul, cu misticismul extrem. De ce?" — am intrebat noi cu ingenuitatea proprie varstei. Pentru ca — aveam sa aflam — cercetatori mai putin seriosi le-au adunat laolalta, intr-un acelasi suvoi, cu sumedenie de fantasmagorii avand la baza iluzii optice, halucinatii auditive, vizuale sausimple minciuni, cu scopul vizibil de a trage spuza pe turta lor sau pe a idealismului.
Bine,. Dar pretentiile absurde ale unora nu pot transforma fenomenele reale in contrariul lor! Si atita vreme cat everes-tul exista — a zis edmund hillary — "el trebuie escaladat". Noi eram intru totul de acord cu hillary. Ne-a fost greu in cercetarea bibliografiei — ea provenind in buna masura si de la cercetatori despre a caror seriozitate n-aveam date complete. Voi incepe cu lucrurile pe care le-am considerat mai sigure, mai corect relatate.
* Notă: Grosu, Eugenia - Tainele creierului uman, Editura Albatros, 1977