Spun unii despre pictura in ulei ca ar fi moarta sau, cel putin, va fi condamnata la moarte in scurt timp. Dupa exemplul americii, europa, se indreapta din ce in ce mai mult, este un fapt constatat, spre produsele suntetice. In mod incontestabil, acestea convin nu numai unor modalitati contemporane de expresie, ci si celor foarte clasice. Cele nu slut totusi potrivite la orice. Iata de ce consideram ca tehnica picturii in ulei isi va pastra adeptii, atita timp cat chimia, nu-i va fi gasit inlocuitori care sa aiba resursele foarte specfice ale acesteia, dar nu si defectele ei. Moda diferitelor materiale depinde cu siguranta de tehnica, dar, mai ales, de tendintele estetice ale momentului. Este deci dificil sa prevedem viitorul: care vor fi tendintele celor care vor folosi aceste materiale?
De pe acum, se intrevad posibilitati, chiar daca aplicatiile care intereseaza industria sunt inca greu realizabile de catre pictor. Citam, printre cele mai spectaculoase, unele culori care raman fluide pe timp nedefinit, deci susceptibile de a fi supuse unui modeleu prelungit si care se pot intari in cateva secunde sub o anumita iradiere atomica. Materia devine extraordinar de solida, dar evident ca va fi mai usor sa luam masuri de securitate in cazul unei linii de fabricare a caroseriilor de autoturisme, decat pentru o pictura de sevalet. Dimpotriva, ar putea fi interesant de vazut spre ce se indreapta, in prezent, preferintele. R trebui chestionat un mare numar de artisti pentru a obtine un "sondaj" valabil. Ir fi mai simplu ca fabricantii sa spuna ce anume fi se cere cel mai mult, dar intrucit fiecare dintre ei vinde mai ales produsele pentru care are cea mai buna reputatie, informatiile unuia le-ar contrazice pe ale altuia. Metoda cea mai sigura era de a-i chestiona pe comerciantii care vind cu amanuntul, care au toate marcile in magazin si sunt in legatura directa cu artistii.
Se stie, De altfel, ca c m acorda o mare importanta acestei colaborari cu furnizorii, caci ea fi permite sa se documenteze asupra artistilor contemporani. Fara sa ducem ancheta atat de departe, am facut apel la amabilitatea a doua case pariziene cunoscute pe plan mondial. Una are o clientela printre pictorii cei mai celebri, de orientare traditionalista, cealalta ar fi axata pe "avangarda". Se stie ca aceasta discriminare nu este absoluta, dar sigur ca toate tendintele converg spre ele doua. Astfel, informatiile pe care le-ani primit si pentru care le multumim calduros, ofera cititorului un raspuns care ar modifica destul de putin o statistica mult mai lunga. Patru cincimi dintre pictorii traditionalisti folosesc culoarea in ulei. Printre ei, unii eboseaza cu emulsie.
Cealalta cincime dintre pictorii traditionalisti s-a orientat spre noile culori, dar o treime dintre ei, negasind la ele usurinta obisnuita de modeleu sau calitatile optice dorite, a revenit la ulei. Cu toate acestea, exista motive sa credem ca, in consecanta, cei nemultumiti vor intreprinde alte investigatii si vor deveni, la randul lor, beneficiarii noilor descoperiri. In mediul tinerilor, numai doua zecimi lucreaza in ulei. Ceilalti lucreaza cu produse vinilice, acrilice si, in cautarea noilor efecte, folosesc culorile in butelie etc. In sfarsit, trebuie notata o tendinta, din ce in ce mai puternica; subjectilelor preparate cu ulei le sunt preferate cele semi-absorbante, preparate cu emulsii, de tipul pinzei "flashe" de exemplu. Vom vedea ca, desi exista unele deosebiri de clientela, edouard adam ajunge la concluzii foarte apropiate de statisticile lui gattegno. El a binevoit sa redacteze acest studia foarte documentat, si a pus accentul, la solicitarea noastra, dand exemple precise, pe tehnicile noi care unora le par revolutionare, iar altora insuficient de verificate in timp.
Departe de a impartasi acest scepticism, noi tinem ca el sa fie discutat aici. Chiar daca, astazi, ele pot parea ca depat esc cadrul subiectului nostru, si anume "tabloul", existenta noilor tendinte trebuie semnalata pentru a completa aceasta lucrare, deoarece unele dintre aceste tehnici, cu perfectionarile necesare, pregatesc poate, viitorul. Or, edouard adam se intereseaza de aceasta activitate cu pasiune si II urmareste evolutia intr-o colaborare stransa cu cei care o practica.
* Notă: Havel, Marc - Tehnica tabloului, Editura Meridiane, 1980